Možete biti vredni i redovno usisavati, ali ipak ne možete izbeći dubinsko čišćenje tepiha. Jedan osnovni razlog zašto tepihe treba temeljno prati svakih pola do godine dana jeste što zbog njih u prostoriji kvalitet vazduha može da bude i deset puta lošija nego da ste na otvorenom.
   Osim što se u tkanju sakuplja prašina koju ne možete da izvučete običnim usisavanjem, manje kvalitetni tepisi imaju nepogodan lepak i neprirodne materijale koji su loši za zdravlje čoveka. Štaviše, mikrobiolog i imunolog Filip Tijerno , autor knjige „The Secret Life of Germs“ kaže kako se na pet centimetara kvadratnih u tepihu može naći čak 200.000 bakterija što je 4.000 puta više nego na dasci WC šolje.
   Uzroci ovako velike prljavštine jeste što se u tepihu može naći svega, od hrane, ljudskih ćelija kože, polena i raznih bakterija, posebno ako imate i kućne ljubimce. Naučnicic sa Univerziteta u Aleksandriji u Egiptu otkrili su kako određena eterična ulja mogu vrlo učinkovito da deluju u borbi protiv grinja – malih, mikroskopom vidljivih stvorenja koja često žive u posteljini, tepisima, nameštaju i zavesama.
   Ako ove uzročnike brojnih alergija želite da držite pod kontrolom, sjajan su izbor eukaliptus i karanflilić koji su se pokazali najučinkovitijim uljima za uklanjanje grinja.

Originalno objavljeno na stranici www.hellomagazin.rs/zivot/naucnici-otkrivaju-koliko-cesto-treba-cistiti-stan/ © Hello! magazin